Φέμιν@tre


%cf%86%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%bd%ce%b1

Η Φέμιν@tre είναι μια, ανοιχτή σε όλα τα φύλα και τις σεξουαλικότητες, φεμινιστική ομάδα της Αθήνας. Φτιάχτηκε μέσα από διεργασίες ενός έτους από γυναίκες με διάφορες σεξουαλικότητες, πολλές από τις οποίες συμμετέχουν στον lgbtqi+ χώρο και στον χώρο της αυτονομίας. Σήμερα πλέον  στην ομάδα συμμετέχουν πρόσωπα από όλο το φάσμα έμφυλων και σεξουαλικών ταυτοτήτων, με αναφορές στον ευρύτερο ελευθεριακό, αντιεξουσιαστικό και αντικαπιταλιστικό χώρο. Το τρίπτυχο που απασχολεί την ομάδα είναι το έμφυλο, ταξικό και φυλετικό ζήτημα ως ένα πολλαπλό σύστημα αναφοράς και καταπιέσεων, αλλά και δυνατοτήτων χειραφέτησης και ύπαρξης. Οι διεργασίες γίνονται τόσο μέσα από τις αναλύσεις της φεμινιστικής πολιτικής θεωρίας, όσο και μέσα από την συμμετοχή της ομάδας στους κινηματικούς αγώνες του φεμινισμού και του ευρύτερου ανταγωνιστικού κινήματος.

«Η τάξη αποτέλεσε -και αποτελεί ακόμα- την μόνη μορφή κοινωνικού διαχωρισμού και το βασικό, κρίσιμο και μονοπωλιακό εργαλείο ανάλυσης των καπιταλιστικών σχέσεων και του τρόπου κοινωνικής αναπαραγωγής του συστήματος – άρα και των αγώνων ενάντια σε αυτόν.» Η αντίληψη αυτή αποδείχθηκε ότι όχι απλώς είναι μονοδιάστατη και περιοριστική, αλλά επιπλέον δημιουργεί αποκλεισμούς, ενώ είναι βαθιά πατριαρχική και φιμωτική για όλα όσα θέτει στο περιθώριο της ιστορίας τόσο ο καπιταλισμός και η αποικιοκρατία, όσο και η ορθόδοξη μαρξιστική ανάλυση την οποία ακολούθησε, παραδοσιακά, μεγάλο κομμάτι του κινήματος. Η κατανόηση όλων των διακρίσεων και καταπιέσεων, τόσο από την πλευρά του φυλετικού ζητήματος, όσο και από την πλευρά του έμφυλου ζητήματος, καθώς και από την πλευρά πολλών άλλων ταυτοτήτων (σεξουαλικότητας, θρησκείας, καταγωγής, ηλικίας, αρτιμέλειας, οικολογικής συνείδησης κλπ.), είναι υπόθεση συνολικού αγώνα, που απαιτεί την επανατοποθέτηση όλων μας απέναντι στη θεωρία, στην καθημερινή ζωή και στην φεμινιστική πολιτική δράση.

Ο αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό δεν μπορεί, σήμερα πλέον, να αντιμετωπίζεται ως ένας απροσδιόριστος, γενικά ταξικός, αγώνας, ξέχωρος από τον εντοπισμένο αγώνα συνολικά των καταπιεσμένων που κουβαλάνε τις συνολικές εμπειρίες τους, ως καταπιέσεις και ως βιωμένη ζωή και έκφραση. Αναφερόμαστε σε εκείνα τα εκτοπισμένα από το κυρίαρχο μοντέλο υποκείμενα (μη λευκ@, πρώην αποικιοκρατούμεν@, γυναίκες, μετανάστ@, gay, λεσβίες, trans ή/και non binary, εν γένει non-cis άτομα, μη αρτιμελή άτομα κλπ), για τα οποία μόνο μια διαθεματική ανάλυση μπορεί να φωτίσει τη σχέση μεταξύ των πολλαπλών τους καταπιέσεων καθώς και προνομίων.

Η αναπαραγωγή του είδους, ως κρυφή και απλήρωτη εργασία, με τον έμφυλο προσδιορισμό που παίρνει ως γυναικεία μέσα στο μοντέλο της οικογένειας που γνωρίζουμε, αναπτύσσεται με τη μορφή μιας πατριαρχικής διαταξικής πλατφόρμας. Η συγκεκριμένη αυτή συνθήκη αποτελεί ένα από τα πεδία πάνω στα οποία αρθρώνονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής που με τη σειρά τους κι αυτές οργανώνονται έμφυλα. Αυτή η συνθήκη συναντά τις διάφορες συλλογικές κατηγοριοποιήσεις και τις χωροταξικές μετατοπίσεις, για παράδειγμα, των προσφύγων και εκτοπισμένων, των μεταναστριών/των, των εργατικών στρωμάτων που αλλάζουν  -ειδικά μέσα στο σημερινό καθεστώς της κρίσης- σε μια μη μονοσήμαντη και μη γραμμική εξίσωση.

Η Φέμιν@tre επεξεργάζεται και αντιμετωπίζει όλα αυτά τα ζητήματα διερευνητικά, μέσα από το τρίπτυχο »πατριαρχία, καπιταλισμός, ρατσισμός» στις πολλαπλές τους συνδέσεις, αποσυνδέσεις και συμμείξεις, ώστε να εντοπίσει τα σημεία της ρήξης με αυτό, αλλά και των συναντήσεων με άλλες και άλλους μέσα στο ανταγωνιστικό κίνημα, θέλοντας να ανοίξει τη συζήτηση για τον αντικαπιταλισμό ως ένα φεμινιστικό ζητούμενο και τη συζήτηση για το φεμινισμό ως ένα αντικαπιταλιστικό αίτημα. Με άλλα λόγια, επιχειρεί να βάλει το θέμα της πατριαρχίας στη συζήτηση και στη δράση ενάντια στον καπιταλισμό με σύγχρονους όρους.

Η φεμινιστική ατζέντα της ομάδας περιλαμβάνει ένα σύνολο από ζητήματα που εκκινούν από την πολιτική θέση του φεμινιστικού κινήματος ότι το προσωπικό είναι πολιτικό. Από αυτή την πολιτική θέση προχωράμε στην κριτική ανάλυση του »γυναικείου» και των διαφόρων όψεων που παίρνει αυτό ως » διαφορές» μεταξύ γυναικών. Η ομάδα διερευνά – χρησιμοποιώντας φεμινιστικά εργαλεία – τη σημασία εννοιών και βιωμάτων όπως το σώμα, η σχεσιακότητα, η φαντασία, η επιθυμία κλπ, και βασίζεται στην ευθύνη που παίρνουν τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην ομάδα για τις μερικές θέσεις από τις οποίες μιλούν. Ο φεμινισμός που υπερασπίζεται η ομάδα είναι ο φεμινισμός για όλες, όλους, όλ@, ως ένα ανοιχτό σύστημα σκέψης και ζωής, που ξαναθέτει την προσωπική και συλλογική ελευθερία και αξιοπρέπεια σε κοινό πεδίο αγώνα, ως αυτό που τελικά μας συνέχει.

Η συγκατοίκηση στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα παρέχει το βασικό έδαφος αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τμήματα του ανταγωνιστικού κινήματος, γεγονός που στην αντίληψη της ομάδας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επικοινωνία, εξωστρέφεια, αλληλοκατανόηση και διάχυση της φεμινιστικής πρόσληψης.

Η δομή της ομάδας στηρίζεται στην αυτοοργάνωση και την αντιιεραρχία.

Η προτεινόμενη επικοινωνία για όσ@ επιθυμούν να συναντηθούν με την ομάδα γίνεται μέσω του email: feminatre@espiv.net