Ρεμπέτικο γλέντι για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων εργαζομένης κατά της ΜΚΟ “METAδραση” – Σάββατο, 25/11


Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, στις 10μμ

στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα
(Ζωοδόχου Πηγής 95 & Ισαύρων)

 

Διαδώστε το

 

Λίγα λόγια για το δικαστικό αγώνα της συναδέλφου

Τον Ιούνιο του 2013, η ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» απολύει εκδικητικά μέλος του ΔΣ μας. Η συνάδελφος εργαζόταν στη ΜΚΟ από το 2011 και είχε προηγουμένως διεκδικήσει ασφάλιση, έγκαιρη καταβολή μισθοδοσίας και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για την ίδια και τους συναδέλφους της, στην πλειονότητά τους μετανάστες. Η συνάδελφος προέβη σε αγωγή, διεκδικώντας την αναγνώριση του εξαρτημένου της εργασίας των εργαζομένων στη ΜΚΟ και την ακύρωση της απόλυσής της, δημοσιοποιώντας ταυτόχρονα τις συνθήκες εργασίας στην οργάνωση και την αντιμετώπιση, της οποίας τυγχάνουν οι εργαζόμενοι.

Η εργοδοσία διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ισχυριζόμενη πως αγνοούσε τη συνδικαλιστική ιδιότητα της συναδέλφου και πως οι λόγοι απόλυσής της αφορούσαν -με δύο χρόνια καθυστέρηση- στην «αποδοτικότητά» της. Αποδίδει δε την αντιδικία στην «εκδικητικότητα» του μέλους μας.

Το μέλος μας δικαιώθηκε πλήρως πρωτοδίκως, ενώ η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει υπέρ της και στο ΙΚΑ, το οποίο με απόφασή του ορίζει πως η ΜΚΟ οφείλει να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για δύο χρόνια εργασίας στη ΜΚΟ.

Η εργοδοσία έχει προσφύγει ενάντια στο ΙΚΑ και έχει καταθέσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 12/12/2017.

Για το ΣΒΕΜΚΟ, ο αγώνας της συναδέλφου δεν είναι προσωπικός, πόσο μάλλον ζήτημα προσωπικής αντεκδίκησης, αλλά καθαρά συλλογικός. Η πρωτόδικη απόφαση άνοιξε, μεταξύ άλλων, το δρόμο για διεκδικήσεις στον κλάδο, ενώ κατέστησε σαφές ότι οι ΜΚΟ -παρά το ανθρωπιστικό τους προσωπείο- δεν εξαιρούνται από το νόμο.

​​Στηρίζουμε με κάθε μέσο τις διεκδικήσεις της συναδέλφου και επαναλαμβάνουμε ότι πίσω από κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη θα μας βρίσκουν όλους και όλες απέναντί τους.

No responses yet