Καλειδοσκόπιο


Κ Α Λ Ε Ι Δ Ο Σ Κ Ο Π Ι Ο

εργαστήρι για τους δραπέτες του πραγματικού

Συγκροτώντας μια νέα αυτοοργανωμένη και οριζόντια συλλογικότητα για την τέχνη και τον πολιτισμό, θα θέλαμε καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε μια ομάδα επαγγελματιών και ειδημόνων της τέχνης, με οριστικές και αμετάκλητες απαντήσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα, ούτε προσπαθούμε να υπηρετήσουμε μια ιδεολογική στράτευση. Η σχέση της τέχνης με το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι ξεπερνά κατά πολύ τα όρια και τις φόρμες της «στρατευμένης τέχνης». Στη δική μας αντίληψη, η τέχνη, παρά την αυτοτέλειά της, δεν αναπτύσσεται μέσα στη γυάλα του «καθαρά αισθητικού», αποκομμένη από την πραγματική ζωή. Αντίθετα, θεωρούμε ότι αυτή μας η πολυπρισματική ενασχόληση μπορεί να εμπλουτίσει την πολιτική μας αναζήτηση, να διευρύνει τους κινηματικούς μας ορίζοντες, να μας γεμίσει με ερεθίσματα για νέες προσεγγίσεις του κοινωνικοπολιτικού πράττειν σε μια άγονη περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε.

Θέλουμε να επιχειρήσουμε μιαν απόπειρα να άρουμε το διαχωρισμό σε ένα καίριο για εμάς ζήτημα: τον ελιτισμό του ειδήμονα – επαγγελματία που παράγει τέχνη και την παθητικότητα του καταναλωτή της τέχνης, ο οποίος μέσα στο σύστημα, είναι αποκλεισμένος από την πρόσβαση τόσο στην παραγωγή όσο και στην απόλαυσή της. Διακρίνοντας τη διαρκή ένταση ανάμεσα στη διαδικασία της χειραγώγησης από τον κυρίαρχο λόγο και την επανοικειοποίηση από την κοινωνία, ανάμεσα στην αφομοίωση και τη χειραφέτηση, αναζητούμε εκείνες τις νοηματοδοτήσεις που θα μας δίνουν τις δυνατότητες να μην εκπίπτουμε σε απλούς καταναλωτές «πολλαπλών επιλογών» καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά να ανιχνεύουμε συνεχώς νέα περάσματα συναντήσεων, γύρω από την ανάγκη μας να προσεγγίσουμε την τέχνη μ’ ένα τρόπο που να ακουμπάει σε μια συνολικότερη θέαση για την «ανθρώπινη κατάσταση».

Μας ενδιαφέρει να προσεγγίσουμε ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών καλλιτεχνικών μέσων και πολιτιστικών μορφών, τόσο μέσα από τη δημιουργικότητα όσο και μέσα από την απόλαυση, συγκροτώντας μια διαδικασία που βασίζεται στην αναζήτηση, τη συνδιαμόρφωση και τη συνεξέλιξη, την έκφραση και το παιχνίδι. Όχι μόνο επανεισάγοντας με αυτό τον τρόπο την τέχνη στην καθημερινή ζωή αλλά προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε την ίδια τη ζωή ως (μια μορφή;) τέχνη(ς).

Καταστρώνουμε τα σχέδιά μας κάθε Τετάρτη στις 20:30 στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα.

Επικοινωνία:

και

kaleidoscopio_erg@aktivix.org