Εκδήλωση: για μια κριτική της σύγχρονης τεχνολογίας


Το πέμπτο τεύχος του Kaboom, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018, έχει ως θεματική την κριτική της σύγχρονης τεχνολογίας, με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες. Η σκοπιά από την οποία εκκινεί αυτή η κριτική, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, είναι η αμφισβήτηση της ουδετερότητας ή της καθαρής εργαλειακότητας της τεχνολογίας, μέσω της ανάδειξης του γεγονότος ότι μέσα στα τεχνολογικά εργαλεία συμπυκνώνονται αξίες, σημασίες, πολιτικές επιλογές, οι οποίες έρχονται να αλλάξουν τις κοινωνικές σχέσεις και τους ανθρωπολογικούς τύπους που επικρατούν.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις futura σε μετάφραση της Τ. Ζέρβα το βιβλίο του Κερκπάτρικ Σέιλ Εξέγερση ενάντια στο μέλλον. Οι Λουδίτες και ο πόλεμός τους ενάντια στη Βιομηχανική Επανάσταση Διδάγματα για την ψηφιακή εποχή. Σε αυτό, ο συγγραφέας παρουσιάζει διάφορα περιστατικά από την ιστορία του λουδιτικού κινήματος, επιχειρώντας να αντλήσει από αυτά εργαλεία σκέψης για το σήμερα. Όπως γράφει χαρακτηριστικά, «[μ]πορούμε να διδαχτούμε πολλά από την ιστορία των Λουδιτών, όσο μακρινή και διαφορετική και αν είναι η εποχή τους σε σχέση με τη δική μας».

Είναι φανερό ότι τα δύο αυτά έντυπα μπορούν να συνομιλήσουν με πολλούς τρόπους. Κι αυτόν ακριβώς τον διάλογο θέλησε να σκηνοθετήσει η ομάδα αυτομόρφωσης και δανειστικής βιβλιοθήκης του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού Πέρασμα. Γι’ αυτό διοργανώνει την Παρασκευή 8 Φεβρουρίου και ώρα 20:30 μια εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Σέιλ και το τεύχος του Kaboom και στη συνέχεια θα αναζητηθούν οι μεταξύ τους συγκλίσεις και αποκλίσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Στέκι Πέρασμα (Ζωοδόχου Πηγής και Ισαύρων), με τοποθετήσεις ανθρώπων τόσο από τη futura όσο και από το Kaboom, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.