Συλλογική Κουζίνα της Τετάρτης


kouzina_logo

(Το παρακάτω κείμενο αντανακλά τη συγκρότηση της συλλογικότητάς μας στην τωρινή μορφή της και δημοσιοποιήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη του 2009. Είχε προηγηθεί από το Μάρτη του ίδιου χρόνου η λειτουργία μας ως Συλλογική Κουζίνα στα πλαίσια της δικτύωσης που είχε συγκροτηθεί εκείνη την περίοδο, κάτω από την ομπρέλα Δημιουργικές Αντιστάσεις.)

Περί φαγητού, Συλλογικής Κουζίνας και άλλων δαιμονίων…

Η τροφή για τον άνθρωπο, ήταν πάντα άμεσα συνδεδεμένη με το ένστικτό της επιβίωσης. Η μετατροπή της όμως σε φαγητό αποτελεί μια καταπληκτική διαδικασία που, πέρα από μυρωδιές και γεύσεις, αφηγείται ιστορίες πολιτισμών, κοινωνικών και ταξικών σχέσεων, αποκαλύπτει συλλογικές μνήμες.

Σήμερα, στον τρίτο αιώνα του καπιταλισμού, αποτελεί πεδίο μιας θηριώδους βιομηχανίας που καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον, αντιμετωπίζει τα ζώα σαν αντικείμενα, εκμεταλλεύεται ληστρικά τους ανθρώπους που δουλεύουν στον κύκλο παραγωγής της τροφής (από τους αγρότες-εργάτες γης μέχρι τους εργαζόμενους/ες στο χώρο της μαζικής εστίασης). Το φαγητό ακριβοπληρώνεται, η ποιότητά του υποβαθμίζεται, από θεραπευτικό μέσο εξελίσσεται σε νοσογόνο παράγοντα, μετατρέπεται σε μαζική κατανάλωση με χαρακτηριστικά ομοιομορφίας, αποξένωσης, αποκλεισμών και εξουσίας. Την ίδια στιγμή ωστόσο παραμένει και πεδίο κοινωνικού ανταγωνισμού, χώρος όπου μπορούμε να παρέμβουμε με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς, δηλαδή πολιτικούς.

Έτσι, πριν μερικούς μήνες στήσαμε την Συλλογική Κουζίνα, ως μια απόπειρα να αντιμετωπίσουμε το θέμα της τροφής όχι ως ατομικότητες ή παρέα, αλλά μέσα από μια ανοιχτή συλλογικότητα, στη βάση της αυτοδιαχείρισης, της αυτο-οργάνωσης, της μεταφοράς γνώσεων, εμπειρίας, μνήμης. Μέσα από μια διαδικασία που προσπαθεί ν’ αφήσει πίσω της παγιωμένους ρόλους, εξειδικεύσεις, αξιολογήσεις, διαχωρισμούς και έμφυλες κατασκευές, οργανώνουμε από κοινού το φαγητό μας.

Η Σ.Κ. είναι οι συνελεύσεις της, η προμήθεια των πρώτων υλών, το μαγείρεμα, οι υποδομές της, η απόλαυση του φαγητού, η επικοινωνία γύρω απ’ τα τραπέζια,  η λάντζα, η φασίνα. Είναι οι εκδηλώσεις που θέλουμε να κάνουμε, τα θέματα που επιθυμούμε ν’ ανοίξουμε, η στήριξη και η αλληλεγγύη μας σε άλλα αυτο-οργανωμένα εγχειρήματα, η δικτύωσή μας με κάποια απ’ αυτά.

Η απεύθυνσή μας στον κόσμο της γειτονιάς -σπάζοντας έμπρακτα ρατσιστικές συμπεριφορές και στερεότυπα-, σε ανθρώπους που δουλεύουν στα πέριξ, σε φίλους και συντρόφους αποτελεί επίσης κομμάτι της λειτουργίας μας.

Με δεδομένο ότι η τροφή δεν (πρέπει να) είναι εμπόρευμα, το φαγητό μας δεν έχει οικονομικό αντίτιμο. Με την προαιρετική συνεισφορά εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Και μερικές χρήσιμες πληροφορίες…

Μαγειρεύουμε με όσο γίνεται καλύτερα υλικά, όχι όμως κατ’ ανάγκη βιολογικά, γιατί ούτε η τσέπη μας το αντέχει πάντα, ούτε θέλουμε κάτι τέτοιο να αποκλείει κόσμο από τη συνεισφορά σε πρώτες ύλες (στόχος μας, άλλωστε, είναι η δημιουργία του δικού μας «ντουλαπιού», σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό του μενού σε μηνιαία βάση).

Καλοδεχούμενα είναι τόσο προϊόντα όσο και υλικά υποδομής, αλλά η βοήθεια σε πρακτικές δουλειές είναι ζωτικής σημασίας.

Στα μαγειρέματα με κρέας, ψάρι ή ζωικής προέλευσης προϊόντα φροντίζουμε να υπάρχει και γεύμα για vegan.

Λειτουργούμε κάθε Τετάρτη (εκτός από αργίες και σχόλες) στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, Ζωοδόχου Πηγής 95 – 97 και Ισαύρων.  Μαγειρεύουμε από τις 14:30 έως τις 17:30, τρώμε 17:30 με 19:00 και μέχρι τις 20.00 τα πάντα είναι πλυμένα και στη θέση τους, περιμένοντας το επόμενο μαγείρεμα…

Τις Τετάρτες τρώμε στην Κουζίνα, πάμε μια βόλτα στο Ντουλάπι, χωνόμαστε στο Βιβλιοπωλείο, ψάχνουμε στη Δανειστική Βιβλιοθήκη…Ένα ”πέρασμα” μέσα στον κοινό κόσμο μας!

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

E – mail επικοινωνίας: silkouteta@gmail.com