Αυτοδιαχειριζόμενη Δανειστική Βιβλιοθήκη & Ομάδα Αυτομόρφωσης


https://omadaautomorfosis.espivblogs.net/

Η Αυτοδιαχειριζόμενη Δανειστική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της το Μάρτιο του 2010, στο Αυτόνομο Στέκι.

Οι στόχοι της είναι:

  • να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό βιβλίων από ένα ευρύ φάσμα θεματικών. Έμφαση δίνεται τόσο στις νέες κυκλοφορίες όσο και σε παλαιότερες εκδόσεις, σε βιβλία δυσεύρετα ή κι από καιρό εξαντλημένα.
  • να συγκεντρώνει, να καταγράφει και να ταξινομεί βιβλία και μπροσούρες που εκδίδονται στο πλαίσιο του ανταγωνιστικού κινήματος
  • να αποτελεί μια ανοιχτή και διαρκή διαδικασία αυτομόρφωσης
  • να διοργανώνει εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις με βάση τα ενδιαφέροντα και τις προτεραιότητες που θέτουν τα μέλη της.

 

Μέσα σ’ αυτά τα 6 χρόνια λειτουργίας και χάρη στις προσφορές φίλων και συντρόφων/ισσών και συλλογικών εγχειρημάτων, το δυναμικό της Α.Δ.Β ξεπέρασε τους 3.000 τίτλους. Τα μέλη της Α.Δ.Β βρισκόμαστε στο χώρο της βιβλιοθήκης κάθε Πέμπτη 20:00 – 23:00.

Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή για δανεισμό κάθε Πέμπτη 20:00 – 23:00, Παρασκευή 20:00 – 22:00 και οποιαδήποτε άλλη ημέρα είναι το στέκι ανοικτό.

Για τον δανεισμό ακολουθούνται οι κανόνες που αναγράφονται στη σχετική  ανακοίνωση.

 

Η Ομάδα Αυτομόρφωσης συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της Α.Δ.Β. και αποτελεί μια ανοικτή διαδικασία αυτομόρφωσης και προσέγγισης διάφορων γνωστικών αντικειμένων. Δεν αποτελεί κάποιου είδους «σεμινάριο», ούτε βασίζεται στους «ειδικούς» της γνώσης και τις «αυθεντίες» αλλά στο συμμετοχικό διάβασμα και την ανοικτή & κυκλική συζήτηση στην οποία όλες οι γνώμες, τα ερωτήματα κι οι απορίες έχουν τη θέση τους.  

Οργανικό συμπλήρωμα αυτής της συλλογικής συνθήκης δεν μπορεί παρά να είναι και η παράλληλη ατομική μελέτη & το προσωπικό ψάξιμο πάνω στην κοινή θεματική, τα οποία εμπλουτίζουν τη συζήτηση και δίνουν βαθύτερο νόημα στη συμμετοχή, ενώ ταυτόχρονα γονιμοποιούνται κι αναπροσανατολίζονται από αυτήν.

Μέσα από το συντροφικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, διευρύνουμε την ικανότητά μας να διαβάζουμε και να προσεγγίζουμε κριτικά τις θεματικές, τα βιβλία και τους συγγραφείς που επιλέγουμε.

Στην εποχή της άμεσης ανάκτησης της πληροφορίας και της εδραίωσης μιας ρευστής και ευέλικτης διαχείρισης της γνώσης, προσπαθούμε, έτσι, να ενθαρρύνουμε την επιστροφή στα ίδια τα κείμενα όσο και μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στις υπό συζήτηση θεματικές.

Συνήθως, μετά το τέλος της ανάγνωσης ενός βιβλίου ή μέρους του έργου ενός συγγραφέα, μοιραζόμαστε όσα καταλάβαμε, διοργανώνοντας μια ανοικτή εκδήλωση.

Η Ομάδα Αυτομόρφωσης συναντιέται στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα, κάθε Πέμπτη στις 20.00.

Για επικοινωνία αναζητείστε μας στο χώρο του στεκιού κάθε Πέμπτη 20:00 – 23:00 και στο email adva@espiv.net

Παλαιότερα κείμενα και υλικό της Ομάδας Αυτομόρφωσης είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Αυτόνομου Στεκιού: http://autonomosteki.espivblogs.net/?cat=664179

https://omadaautomorfosis.espivblogs.net/