Προβολή του ντοκιμαντέρ Huligladni – Το κίνημα του Φεβρουαρίου του 2014 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη



Λεπτομέρειες Event

  • Date:

 

Τον Φεβρουάριο του 2014 ξέσπασε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα μετά τον πόλεμο του 1992-95. Το κίνημα ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους εργάτες των ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων στην Τούζλα, που δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους για τη διεκδίκηση των απλήρωτων δεδουλευμένων τους. Μέσα σε λίγες μέρες, το κίνημα είχε επεκταθεί σε ολόκληρη τη Βοσνία και πολλά κυβερνητικά κτήρια είχαν πυρποληθεί από τους εξεγερμένους. Σε περισσότερες από 20 πόλεις εκατοντάδες άνθρωποι οργανώθηκαν σε συνελεύσεις θέτοντας υπό ριζική αμφισβήτηση τις εθνικιστικές ιδεολογίες που τους είχαν επιβληθεί από την περίοδο του πολέμου. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες το κίνημα είχε χάσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική του.

Η συλλογικότητα Year01 Videocollective, που βρέθηκε στη Βοσνία κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της εξέγερσης και επέστρεψε εκεί μετά από οκτώ μήνες, παρουσιάζει στο ντοκιμαντέρ “Huligladni” το ξεδίπλωμα αυτών των γεγονότων. Στόχος της παρουσίασης είναι η κατανόηση τόσο των αιτιών που πυροδότησαν το κίνημα όσο και των ορίων και των αντιφάσεων που οδήγησαν τελικά στην υποχώρησή του.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει εισήγηση από μέλος της ομάδας Endnotes, που έγραψε το κείμενο Το κίνημα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τον Φεβρουάριο του 2014, το οποίο δημοσιεύτηκε στο τέταρτο τεύχος του ομώνυμου περιοδικού (https://endnotes.org.uk/issue/4/en/endnotesgatherusfromamongthenations). Τις επόμενες μέρες θα δημοσιευτεί μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά.

Year01 Videocollective

Αντίθεση